Skubaniec

hgg - Przepis na: Skubaniec offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Skubaniec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Mąkę, żółtka , proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru, 2 łyżki smalcu i kostkę margaryny zagnieść razem...


trudność: łatwe
czas:

Skubaniec - SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny
  • 50dag mąki
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 2 łyżki smalcu (lub margaryny)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • owoce - wiśnie, porzeczki lub agrest

Skubaniec - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, żółtka , proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru, 2 łyżki smalcu i kostkę margaryny zagnieśc razem  jak na makaron.

Białka ubić na pianę ze szklanką cukru.

Ciasto podzielić na 3 części - jedną zagnieść z kakao. Jedną jasną część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, by lekko stwardniała.

Jedną częścią jasnego ciasta wykleić dno wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy. Na to pokruszyć część ciemną. Na ciemne ciasto wyłożyć umyte i osuszone owoce, a następnie polać je ubitą pianą. Na piane pokruszyć (lub zetrzec na tarce) jasne ciasto z lodówki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

Po upieczeniu można posypać lekko cukrem pudrem lub polukrować.





Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Skubaniec  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik z kajmakiem i karmelkami Miodowy kuch z suszonymi śliwkami Zwariowany przekładaniec
Kokosowy sernik ryżowy Drożdżowy przeplataniec z bakaliami Dyniowe ciasto z żurawiną i cynamonem
Ciasto z pianką orzechowo-kokosową Kruche ciasto z orzechową polewą Makowo - śmietankowa rolada
Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą Jabłecznik z serem Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane