Skubaniec

hgg - Przepis na: Skubaniec offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Skubaniec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Mąkę, żółtka , proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru, 2 łyżki smalcu i kostkę margaryny zagnieść razem...


trudność: łatwe
czas:

Skubaniec - SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny
  • 50dag mąki
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 2 łyżki smalcu (lub margaryny)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • owoce - wiśnie, porzeczki lub agrest

Skubaniec - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, żółtka , proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru, 2 łyżki smalcu i kostkę margaryny zagnieśc razem  jak na makaron.

Białka ubić na pianę ze szklanką cukru.

Ciasto podzielić na 3 części - jedną zagnieść z kakao. Jedną jasną część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, by lekko stwardniała.

Jedną częścią jasnego ciasta wykleić dno wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy. Na to pokruszyć część ciemną. Na ciemne ciasto wyłożyć umyte i osuszone owoce, a następnie polać je ubitą pianą. Na piane pokruszyć (lub zetrzec na tarce) jasne ciasto z lodówki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

Po upieczeniu można posypać lekko cukrem pudrem lub polukrować.





Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Skubaniec  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Babka w skorupce Najlepsza babka cytrynowa Baranek i zajączek
Super baba black&white Brzdąc poznański Czekoladowo-gruszkowe
Lekkie ciasto z kaszą manną  Babka majonezowa z karmelową polewą  Babka piwna z lukrem
Tarta Serowo-śliwkowa Serniczki z wiśniami Domowa szarlotka

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane