Skubaniec

hgg - Przepis na: Skubaniec offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Skubaniec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Mąkę, żółtka , proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru, 2 łyżki smalcu i kostkę margaryny zagnieść razem...


trudność: łatwe
czas:

Skubaniec - SKŁADNIKI:

  • 1 kostka margaryny
  • 50dag mąki
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 2 łyżki smalcu (lub margaryny)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • owoce - wiśnie, porzeczki lub agrest

Skubaniec - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, żółtka , proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru, 2 łyżki smalcu i kostkę margaryny zagnieśc razem  jak na makaron.

Białka ubić na pianę ze szklanką cukru.

Ciasto podzielić na 3 części - jedną zagnieść z kakao. Jedną jasną część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki, by lekko stwardniała.

Jedną częścią jasnego ciasta wykleić dno wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy. Na to pokruszyć część ciemną. Na ciemne ciasto wyłożyć umyte i osuszone owoce, a następnie polać je ubitą pianą. Na piane pokruszyć (lub zetrzec na tarce) jasne ciasto z lodówki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

Po upieczeniu można posypać lekko cukrem pudrem lub polukrować.





Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Skubaniec  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Zielone ciasto z galaretką Skubaniec z jabłkami
Tort a la sernikowy Sernik z mlekiem i brzoskwiniami Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami
Ciasto z prince polo Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami Sernik Izaura - trzy kolory
Szarlotka ulubiona Chałka z foremki Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane