Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Skubaniec z masą jabłkową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto będzie wyższe jeśli upieczemy je w tortownicy lub mniejszej blaszce.

Skubaniec z masą jabłkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skubaniec z masą jabłkową

 

  • Ciasto:
  • maka pszenna - 500g,
  • margaryna - 250g,
  • żółtka (jaja M) - 5,
  • cukier - 4 łyżki,
  • jogurt naturalny lub śmietana - 1 łyżka,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • cukier waniliowy - 16g,
  • kakao - 2 łyżki;
  • masa szarlotkowa;
  • Beza:
  • białka (jaja M) - 5,
  • szczypta soli,
  • sok z cytryny - łyżeczka,
  • cukier - szklanka (o poj. 250ml);
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Skubaniec z masą jabłkową
Masa szarlotkowa: Około 1 kg jabłek myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rondla. Pół szklanki wody (125ml) mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej, łączymy z jabłkami, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dosładzamy nieco do smaku, jeśli jabłka są mocno kwaśne. Studzimy. podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto (bez kakao). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z tych części dodać kakao i zagnieść na jednolite ciasto. Każdą z części ulepić w owalną kształtem masę. Włożyć do zamrażalnika na ok godzinę. Blachę do pieczenia - użyłam dużej o rozm ok 25cm x 40cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jasną kulkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce. Ciasto wyłożyć masą szarlotkową - ważne aby był gęsty. Następnie zetrzeć jasną lub ciemną warstwę i rozprowadzić równomiernie na warstwie dżemu. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i sokiem z cytryny. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Przełożyć na warstwę ciasta i równomiernie rozsmarować. Na koniec zetrzeć ostatnią kulkę ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 170 stopniach ) na środkowej półce piekarnika.
Skubaniec z masą jabłkową
Wyrabiamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 części
Skubaniec z masą jabłkową
Do jednej z części dodajemy kakao i lepiemy w owalną masę
Skubaniec z masą jabłkową
Na startą warstwę ciasta kładziemy masę szarlotkową
Skubaniec z masą jabłkową
Następnie masę białkową i ciemną warstwę ciasta