Śląska kopa

mycha - Przepis na: Śląska kopa offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2132
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Śląska kopa
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Słodki, biszkoptowo-śmietanowy deser z dużą ilością bakalii, owoców i alkoholu, który "daje kopa", stąd pewnie nazwa owej słodkości;)


trudność: łatwe
czas:

Śląska kopa - SKŁADNIKI:

  • biszkopt z 3 jajek
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 50 g rodzynek namoczonych w spirytusie (namoczyłam w wiśniówce)
  • 20 g prażonych migdałów lub orzechów
  • 50 g spirytusu (lub innego alkoholu - np. wiśniówki)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • puszka ananasów
  • 2 śmietan-fixy (lub 2 łyżeczki żelatyny)
  • 2 owoce kiwi

Śląska kopa - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt kroję lub rwę na mniejsze kawałki. Ananasy odsączam z syropu i kroję w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno ze śmietan-fixami lub dodaję ostudzoną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Syrop z ananasa łączę ze spirytusem (lub wiśniówką), tak aby otrzymać mocny poncz. Ułożenie kopy: Kopę podaję się w misce, albo na talerzu w postaci kopy. Ja przygotowałam obydwie wersje. Warstwy kopy: Pierwszą warstwę stanowią kawałki biszkoptu, które nasącza się mocno ponczem. Następna warstwa to pokrojone owoce, które spryskuje się delikatnie alkoholem. Kolejna warstwa to bakalie. Następnie warstwa bitej śmietany, znów biszkopt nasączony porządnie ponczem, owoce, bakalie i śmietana. Czynności należy powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę powinna stanowić bita śmietana. Całość dekoruję ulubionymi owocami, bakaliami. Deser wstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śląska kopa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery
Domowe lody kawowe Deser z ananasem i poziomkami Deser z kaszą i musem truskawkowym
Owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką Cynamonowy pudding chia Migdałowe gofry z makiem
Śliwki z migdałami pod kruszonką Naleśniki  z serkiem  i pigwą Serowy pucharek z figami
Naleśniki z mascarpone i malniowym musem Czekoladowe kuleczki Magdalenki z mielonymi migdałami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane