Śląska kopa

mycha - autor przepisu Śląska kopa offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2103
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Śląska kopa
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Słodki, biszkoptowo-śmietanowy deser z dużą ilością bakalii, owoców i alkoholu, który "daje kopa", stąd pewnie nazwa owej słodkości;)


trudność: łatwe
czas:

Śląska kopa - SKŁADNIKI:

  • biszkopt z 3 jajek
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 50 g rodzynek namoczonych w spirytusie (namoczyłam w wiśniówce)
  • 20 g prażonych migdałów lub orzechów
  • 50 g spirytusu (lub innego alkoholu - np. wiśniówki)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • puszka ananasów
  • 2 śmietan-fixy (lub 2 łyżeczki żelatyny)
  • 2 owoce kiwi

Śląska kopa - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt kroję lub rwę na mniejsze kawałki. Ananasy odsączam z syropu i kroję w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno ze śmietan-fixami lub dodaję ostudzoną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Syrop z ananasa łączę ze spirytusem (lub wiśniówką), tak aby otrzymać mocny poncz. Ułożenie kopy: Kopę podaję się w misce, albo na talerzu w postaci kopy. Ja przygotowałam obydwie wersje. Warstwy kopy: Pierwszą warstwę stanowią kawałki biszkoptu, które nasącza się mocno ponczem. Następna warstwa to pokrojone owoce, które spryskuje się delikatnie alkoholem. Kolejna warstwa to bakalie. Następnie warstwa bitej śmietany, znów biszkopt nasączony porządnie ponczem, owoce, bakalie i śmietana. Czynności należy powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę powinna stanowić bita śmietana. Całość dekoruję ulubionymi owocami, bakaliami. Deser wstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.



Komentarze do Śląska kopa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery
Deser z geranium i owocami Czekoladowy zajączek Deser z biszkoptami,bitą śmietaną i dżemem
Koktajl bananowy z siemieniem lnianym Krem miętowy z mlekiem w proszku Śmietankowa pascha
Deser z malinami Koktajl z chałwy z orzechami włoskimi i laskowymi Budyń z sokiem malinowym
Deser truskawkowy z czekoladą Indyjski pudding Blok czekoladowy z herbatnikami i bakaliami
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane