Śląska kopa

mycha offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2145
zdjęcia: 1 z 5
Śląska kopa
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Słodki, biszkoptowo-śmietanowy deser z dużą ilością bakalii, owoców i alkoholu, który "daje kopa", stąd pewnie nazwa owej słodkości;)


trudność: łatwe
czas:

Śląska kopa - SKŁADNIKI:

  • biszkopt z 3 jajek
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 50 g rodzynek namoczonych w spirytusie (namoczyłam w wiśniówce)
  • 20 g prażonych migdałów lub orzechów
  • 50 g spirytusu (lub innego alkoholu - np. wiśniówki)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • puszka ananasów
  • 2 śmietan-fixy (lub 2 łyżeczki żelatyny)
  • 2 owoce kiwi

Śląska kopa - PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt kroję lub rwę na mniejsze kawałki. Ananasy odsączam z syropu i kroję w kostkę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno ze śmietan-fixami lub dodaję ostudzoną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Syrop z ananasa łączę ze spirytusem (lub wiśniówką), tak aby otrzymać mocny poncz. Ułożenie kopy: Kopę podaję się w misce, albo na talerzu w postaci kopy. Ja przygotowałam obydwie wersje. Warstwy kopy: Pierwszą warstwę stanowią kawałki biszkoptu, które nasącza się mocno ponczem. Następna warstwa to pokrojone owoce, które spryskuje się delikatnie alkoholem. Kolejna warstwa to bakalie. Następnie warstwa bitej śmietany, znów biszkopt nasączony porządnie ponczem, owoce, bakalie i śmietana. Czynności należy powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę powinna stanowić bita śmietana. Całość dekoruję ulubionymi owocami, bakaliami. Deser wstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śląska kopa  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery
Naleśniki z karmelowym sosem i bananami Gofry z bitą śmietaną Karmelki z musem jabłkowym
Kisiel jabłkowo-jagodowy Dyniowy budyń z robaczkami Gofry z mascarpone
Naleśniki cytrynowe z żurawiną i miętą Jagodowy deser z bezami Jabłka pieczone z musli i syropem z hibiskusa
Deser malinowo śmietankowy Naleśniki z jabłkami i rodzynkami Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane