Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Śląski kołacz z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjne ślaskie ciasto dla gości weselnych

Śląski kołacz z makiem

Składniki:

Śląski kołacz z makiem

 

  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 szkl mleka,
  • 3 szkl mąki,
  • 15 dag cukru
  • olejek pomarańczowy.
  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 zapach migdałowy
  • Kruszonka:
  • Pół szklanki maki
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Śląski kołacz z makiem
Ciasto: Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia. Mak: Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac. Kruszonka: Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać. Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase makowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.