Śląski półgęsek na kwaśnicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczny śląski półgęsek.Ma pyszny smak.

Śląski półgęsek na kwaśnicy

Składniki:

Śląski półgęsek na kwaśnicy

 

  • Składniki:
  • wędzony półgęsek
  • duża cebula
  • porcja włoszczyzny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego jałowca
  • listek laurowy
  • po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • po 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i posiekanego świeżego imbiru
  • szklanka soku z kiszonej kapusty
  • 6 szklanek wody

Sposób przygotowania:

Śląski półgęsek na kwaśnicy
Przygotowanie: Półgęsek dzielimy na dwie części.Zagotowujemy sześć szklanek wody z dodatkiem listka laurowego,ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,wkładamy półgęski,doprowadzamy do wrzenia,a później godzinę gotujemy na niewielkim ogniu.Dodajemy obraną,umytą,pokrojoną w słupki włoszczyznę i cebulę oraz roztarty z jałowcem czosnek i gotujemy następną godzinę.Gęsina musi być bardzo miękka,prawie rozpadająca się.Pod koniec gotowania wlewamy szklankę kwasu z kapusty,doprawiamy tymiankiem i imbirem,zagotowujemy.Kwaśnicę najlepiej przyrządzić na dwa lub trzy dni przed podaniem ( naciąga wtedy smakiem),a jeszcze lepiej wystawić garnek na mróz ( lub wstawić do zamrażalnika),żeby przemarzła.Podajemy bardzo gorącą z zasmażaną kiszoną kapustą i ziemniakami z wody.

Tagi:

półgęsek