nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Śląski szałot

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

czyli sałatka ziemniaczano-warzywna, najlepiej smakuje z frankfuterkami

Śląski szałot Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śląski szałot

 

  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/3 selera
  • 1 pietruszka
  • 2 ogórki kiszone
  • mała puszka groszku
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śląski szałot
Warzywa myjemy i gotujemy w posolonej wodzie około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy nieco ostygną obieramy warzywa ze skórek i kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z wody i wsypujemy do sałatki. Dodajemy majonez, sól, pieprz i mieszamy. W razie konieczności doprawiamy.
Śląski szałot
Ugotowane warzywa obieramy i kroimy w kostkę
Śląski szałot
Dodajemy groszek konserwowy (odsączony z wody)
Śląski szałot
Dodajemy majonez, sól, pieprz i mieszamy