Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Śląskie Rolady Wołowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na śląsku w niedzielę na obiad to przeważnie podawane są rolady śląskie.

Śląskie  Rolady  Wołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śląskie Rolady Wołowe

 

  • 4 szt. podłużnych płatów mięsa wołowego
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki musztardy
  • 200 g. kiełbasy
  • 120 g. surowego boczku wędzonego
  • 200 g. pieczarek
  • tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki śmietany
  • przyprawy: sól / pieprz / papryka słodka

 

Sposób przygotowania:

Śląskie Rolady Wołowe
► Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem, uformować owalne plastry i ułożyć jeden obok drugiego, każdy rozbity kawałek, posolić, popieprzyć i posmarować z jednej strony lekko musztardą. Na tak przygotowane mięso położyć, pokrojony w kostkę boczek, kielbasę, cebulę i ogórek. ► Ponad nadzieniem założyć dłuższe brzegi mięsa, zwińąć w rolady, obwiązać białą bawełnianą nicią i z wierzchu oprószyć papryką. W garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim rolady, gdy się zrumienią podlewać od czasu do czasu wodą, pod koniec duszenia dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości. Gdy rolady są miękkie, wyjąć na talerz i zdjąć nitki. ► Mąkę rozrobić w zimnej wodzie, wlać do sosu i pogotować aż sosik zgęstnieje, teraz sos doprawić gęstą śmietaną i posypać posiekanym koprem. Podawać z śląskimi kluskami i czerwoną kapustą.
Śląskie  Rolady  Wołowe
Po zdjęciu nitki mięso z powrotem włożyć do gorącego sosu i trzymać ciepło aż do podania.
Śląskie  Rolady  Wołowe
Rolady usmażyć a gdy będą juz miękkie wyjąć na talerz i zdjąć nitki.
Śląskie  Rolady  Wołowe
Rolady obwiązać bawełnianą nicią i z wierzchu oprószyć papryką.
Śląskie  Rolady  Wołowe
Na rozbite płaty nałożyć przygotowane składniki i zawinąć w roladę.