jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Śledź korzenny w czerwonym ...

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moc energii w czerwonym i smaku Dla każdego chińskiego znaku!

Śledź korzenny w czerwonym ...

Składniki:

Śledź korzenny w czerwonym ...

 

  • 50 g makaronu ryżowego wstążki TaoTao
  • 2 łyżki czerwonej pasty TaoTao
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 3 płaty śledzia korzennego (po wymoczeniu)
  • Czerwone dodatki, ja dałam:
  • 1 czerwona cebulka
  • 2 łyżki żurawiny (suszonej)
  • 1 papryka słodka - oczywiście czerwona
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 jabłko (czerwone)
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorków z oliwy
  • 1 łyżka oliwy z pomidorków (jeśli jest dobrej jakości)
  • sól i pieprz kolorowy, chili do smaku
  • biała część pora i paski papryki czerwonej do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śledź korzenny w czerwonym ...
Śledzie pokrój w cieniutkie paseczki, włóż do miski. Dodawaj kolejno posiekane w kostkę (lub cieniutkie plasterki) czerwone dodatki , dodaj oliwę - wymieszaj dokładnie i dopraw, jeśli trzeba solą i pieprzem (zależy od tego jak bardzo słony jest śledź ). Makaron namocz wg. przepisu na opakowaniu. W woku podgrzej czerwoną pastę curry z masłem, gdy zacznie ładnie pachnieć wrzuć makaron, przesmaż go przez chwilę, by pasta otoczyła wstążki.Zdejmij z ognia dodaj paprykę w proszku, szczyptę chili - wymieszaj. Dopraw jeśli trzeba pieprzem i solą. Wyłóż na talerzyki po dwie łyżki makaronu (na płasko) , w środku kopczyk sałatki śledziowej.
Udekoruj paseczkami słodkiej papryki i białymi plasterkami pora.