alvaro kamil

alvaro kamil

Kucharz
[Przepisów: 7]

Śledź marynowany a'la gravlax z sosem musztardowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne na przystawkę, lekką kolację, doskonałe z ciemnym pieczywem. Buraka możemy zastąpić na przykład plastrami grillowanej cukinii.

Śledź marynowany a'la gravlax z sosem musztardowym

Składniki:

Śledź marynowany a'la gravlax z sosem musztardowym

 

  • 1 opakowanie śledzi około 200 g
  • twarożek śmietankowy 100 g
  • koperek, sól do smaku
  • cukier 1 łyżeczka, pieprz
  • 1 burak
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • kiełki do ozdoby

Sposób przygotowania:

Śledź marynowany a'la gravlax z sosem musztardowym
Śledzie marynujemy w posiekanym koperku, cukrze i soli, najlepiej parę godzin. Twarożek mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. Buraka gotujemy i kroimy w cienkie plasterki. Sos - mieszamy musztardę, jogurt naturalny, sok z cytryny i miód. Na talerzu układamy plastry buraka, na jednej połówce nakładamy twarożek, na to marynowanego śledzia i przykrywamy drugą połową. Polewamy sosem i dekorujemy kiełkami lub świeżymi ziołami.