Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Śledź marynowany z imbirem i sosem teriyaki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ten pomysł chodził mi po głowie od jakiegoś czasu a ponieważ uwielbiam imbir i smak sosu teriyaki postanowiłam w końcu wykonać próbną partię i zanim zdążyłam ich spróbować rodzinka zjadła wszystkie :)

Śledź marynowany z imbirem i sosem teriyaki

Składniki:

Śledź marynowany z imbirem i sosem teriyaki

 

  • 4 filety śledzi marynowanych
  • 1 mała cebula (może być czerwona )
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki miodu
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Śledź marynowany z imbirem i sosem teriyaki
Śledzia obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Cebule kroimy w plasterki. Do miseczki wlewamy sos teriyaki, miód i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir- mieszamy aby uzyskać jednolity sos. Śledzia układamy w słoiku lub salaterce, na wierzchu kładziemy plasterki cebuli i zalewamy częścią sosu, czynność powtarzamy aż do momentu skończenia się składników, całość zalewamy olejem tak aby śledzie w całości były przykryte. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki.