aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Śledź na słodko

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kompletny odjazd smakowy, mąż nie tknął, ja i mama zajadałyśmy się :-)

Śledź na słodko

Składniki:

Śledź na słodko

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledź na słodko
Matjsa moczymy żeby pozbyć się nieco soli. Pomarańczę kroimy na pół, wydrążamy, z cząstek owocu staramy się odkroić błonki. Podobnie robimy z mandarynką i grapefruitem - pozbywamy się błonek. Na patelni rozpuszczamy miód, dolewamy sos sojowy i orzechy. Smazymy aż sos sojowo-miodowy nieco zgęstnieje i oblepi orzechy. Matjasa osuszamy, kroimy na kawałeczki, mieszamy z kawałkami owoców, wkładamy do wydrążonej miseczki pomarańczy. W momencie, kiedy orzechy z miodem nieco przesygną, zalewamy nimi śledzia z owocami, obficie polewając słodkim sosem. Talerz ozdabiamy glassą balsamiczną, stawiamy na nim miseczkę z pomarańczy i podajemy. Dość kontrowersyjne danie, typowy eksperyment. Dla mnie połączenie słonego śledzia i słodkich owoców - ciekawy i trafiony efekt smakowy.

Tagi:

sosy śledź ryba