Śledź pieczony
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Śledź czyli rybka na Święta idealna

Śledź « poprzedni | następny »
Gosia85 - Przepis na: Śledź pieczony offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 88
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Śledź pieczony
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Inny sposób na śledzia, ale zapewniam równie pyszny. Śledzik smakował nawet wybrednym smakoszom :) Polecam


trudność: łatwe
czas:

Śledź pieczony - SKŁADNIKI:

  • Składniki na 2 porcje:
  • 2 śledzie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Śledź pieczony - PRZYGOTOWANIE:

PRZYGOTOWANIE: Śledzia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rodzynki namaczamy w 1 łyżce octu balsamicznego wymieszanego z 2 łyżkami wody, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy. Cebule kroimy na talarki i podsmażamy na oleju, pod koniec dodajemy łyżkę octu balsamicznego (uwaga może pryskać) i jeszcze przez pół minuty podsmażamy. Odkładamy do wystudzenia. Odcedzone rodzynki oraz wystudzoną cebule przekładamy do jednej miski dodajemy koncentrat i przyprawiamy pieprzem. Wszystko razem mieszamy i umieszczamy wewnątrz śledzia, którego posypujemy solą oraz koperkiem. Tak przygotowaną rybę układamy w rękawie do pieczenia i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 25 minut w 290 stopniach, po tym czasie rozcinamy folię i jeszcze zapiekamy przez 10 minut. Życzę smacznego :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śledź pieczony  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Śledź
Śledź w śmietanie- piątkowy obiad Śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem
Sałatka ze śledzi w oleju Śledź w pomidorach z rodzynkami Śledziowa fantazja
Śledzie marynowane Śledzie po kaszubsku Sałatka śledziowa z pomarańczą
Sałatka śledziowa z ogórkami małosolnymi Śledzie w sosie musztardowym Śledzie Dareczka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane