Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Książka Kucharska: Śledź czyli rybka na Święta idealna

Śledź pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inny sposób na śledzia, ale zapewniam równie pyszny. Śledzik smakował nawet wybrednym smakoszom :) Polecam

Śledź pieczony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledź pieczony

  • Składniki na 2 porcje:
  • 2 śledzie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledź pieczony

PRZYGOTOWANIE: Śledzia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rodzynki namaczamy w 1 łyżce octu balsamicznego wymieszanego z 2 łyżkami wody, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy. Cebule kroimy na talarki i podsmażamy na oleju, pod koniec dodajemy łyżkę octu balsamicznego (uwaga może pryskać) i jeszcze przez pół minuty podsmażamy. Odkładamy do wystudzenia. Odcedzone rodzynki oraz wystudzoną cebule przekładamy do jednej miski dodajemy koncentrat i przyprawiamy pieprzem. Wszystko razem mieszamy i umieszczamy wewnątrz śledzia, którego posypujemy solą oraz koperkiem. Tak przygotowaną rybę układamy w rękawie do pieczenia i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 25 minut w 290 stopniach, po tym czasie rozcinamy folię i jeszcze zapiekamy przez 10 minut. Życzę smacznego :)