Śledź pieczony
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Śledź czyli rybka na Święta idealna

Śledź « poprzedni | następny »
Gosia85 - Przepis na: Śledź pieczony offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 88
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Śledź pieczony
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Inny sposób na śledzia, ale zapewniam równie pyszny. Śledzik smakował nawet wybrednym smakoszom :) Polecam


trudność: łatwe
czas:

Śledź pieczony - SKŁADNIKI:

  • Składniki na 2 porcje:
  • 2 śledzie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Śledź pieczony - PRZYGOTOWANIE:

PRZYGOTOWANIE: Śledzia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rodzynki namaczamy w 1 łyżce octu balsamicznego wymieszanego z 2 łyżkami wody, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odcedzamy. Cebule kroimy na talarki i podsmażamy na oleju, pod koniec dodajemy łyżkę octu balsamicznego (uwaga może pryskać) i jeszcze przez pół minuty podsmażamy. Odkładamy do wystudzenia. Odcedzone rodzynki oraz wystudzoną cebule przekładamy do jednej miski dodajemy koncentrat i przyprawiamy pieprzem. Wszystko razem mieszamy i umieszczamy wewnątrz śledzia, którego posypujemy solą oraz koperkiem. Tak przygotowaną rybę układamy w rękawie do pieczenia i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 25 minut w 290 stopniach, po tym czasie rozcinamy folię i jeszcze zapiekamy przez 10 minut. Życzę smacznego :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śledź pieczony  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Śledź
Śledź w pomidorach z rodzynkami Śledziowa fantazja Śledzie marynowane
Śledzie po kaszubsku Sałatka śledziowa z pomarańczą Sałatka śledziowa z ogórkami małosolnymi
Śledzie w sosie musztardowym Śledzie Dareczka Mielone Eli ze śledziem
Pasta śledziowa do pieczywa Pyszne śledzie Haliny Lasagne z pieczarkami i rybą

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane