BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 242]

Śledź po japońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie śledziki często goszczą u mnie na stole ,robiła je moja babcia ,mama no i teraz ja robię i moje córki. Śledzik jest bardzo pyszny.

Śledź po japońsku

Składniki:

Śledź po japońsku

 

  • filety śledziowe 500 g,
  • majonez 4 -5 łyżek,
  • śmietana kwaśna 2 - 3 łyżki,
  • natka pietruszki poszatkowanej 1 łyżka,
  • cebula czerwona 2 szt,
  • jajka ugotowane na twardo 4 szt,
  • groszek konserwowy 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Śledź po japońsku
Filety śledziowe pokroić na kawałki, Cebule obrać pokroić w kostkę, a ogórka w plastry.

Jajka ugotować na twardo obrać i pokroić w ćwiartki.

Majonez połączyć ze śmietaną dodając poszatkowaną natkę pietruszki.

Na filetach śledziowych układać warstwami - cebule, ogórek, jajka i groszek konserwowy. Całość połać sosem majonezowym.

Udekorować według swojego uznania.

W razie konieczności śledze można wymoczyć.