Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Śledz po Kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała Rybka po Kaszubsku

Śledz po Kaszubsku

Składniki:

Śledz po Kaszubsku

 

  • 6 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • Opakowanie solonych filetów śledziowych w zalewie z oliwą
  • 2 duże cebule
  • sól
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Śledz po Kaszubsku
Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy, cebule kroimy w cienkie piórka, przelewamy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimna wodą, odstawiamy do wychłodzenia. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry. Na spód półmiska wlewamy 3 łyżki gęstej śmietany, na niej układamy połowę ziemniaków, posypujemy solą, pieprzem, natka pietruszki. Na warstwie ziemniaków rozkładamy połowę śledzi, skrapiamy sokiem z cytryny, na śledziach rozkładamy część cebuli, którą posypujemy przyprawami. Druga warstwa pozostaje, pokrojona w plastry ziemniaki posypane przyprawami, skropione śledzie z sokiem z cytryny, cebula, która powinna przykryć całość. Potrawę zalewamy śmietana, posypujemy natką pietruszki, owijamy w folię aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin.