smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Śledź po kaszubsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Śledź po kaszubsku to jeden z moich ulubionych sposobów na śledzia. Z rodzynki zmieniają całkowicie jego smak. Polecam

Śledź po kaszubsku

Składniki:

Śledź po kaszubsku

 

  • 400 g filetów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 garść rodzynek
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledź po kaszubsku
1. Śledzie moczyć w wodzie około 2 h, a następnie pokroić w skośne paseczki. 

2. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić ją na połowie porcji oleju, posypać ją solą, pieprzem i majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę. 

3. Dodać pozostałą część oleju, przecier pomidorowy i ketchup. 

4. Wszystko razem chwilę smażyć i pozostawić do ostygnięcia.

5. Układać warstwami: śledź, zalewa, śledź, zalewa.

Tagi:

śledź ryba