Śledź po kaszubsku -Belvedere-

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Śledź po kaszubsku - przepis szefa kuchni restauracji "Belvedere" w Łazienkach Królewskich w Warszawie

Śledź po kaszubsku -Belvedere-

Składniki:

Śledź po kaszubsku -Belvedere-

 

  • 4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki
  • 1-2 cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów (krojonych) z puszki
  • sól
  • cukier
  • świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śledź po kaszubsku -Belvedere-
Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku 1-2 godzin w zależności od tego jak bardzo są słone i jaki smak preferujemy. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy rodzynki, koncentrat, smażymy chwilę potem dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. Dusimy ok. 30-40 minut, doprawiamy solą, cukrem, dodajemy na koniec świeżo zmielony pieprz. Sos studzimy, obkładamy nim śledzie i wstawiamy do lodówki na 6-8 godzin przed podaniem. Zobacz film:











Tagi:

śledź ryba