pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Śledź po tatarsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

popularny śledzik w wersji z olejem lnianym

Śledź po tatarsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledź po tatarsku

 

  • śledź solony bez głowy 40 dag
  • cebula 1
  • musztarda francuska 2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • przyprawa typu vegeta do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • olej lniany około 2 łyżek
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Śledź po tatarsku
Śledzia solonego moczymy całą noc w zimnej wodzie. Następnie filetujemy i kroimy w kosteczkę. Do pokrojonego śledzia dodajemy cebulę pokrojoną również w kostkę. Dodajemy musztardę, koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy przyprawą typu vegeta, papryką ostrą oraz pieprzem. Całość mieszamy stopniowo wlewając olej lniany, aby składniki dokładnie się połączyły. Podajemy z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo dodatkowo posypane natką pietruszki. Smacznego.
Śledź po tatarsku
Dzień wcześniej solonego śledzia bez głowy moczymy w zimej wodzie
Śledź po tatarsku
Wymoczonego śledzia filetujemy pozbywając się ości
Śledź po tatarsku
Śledzia wraz z cebulką kroimy w malutką kostkę
Śledź po tatarsku
Do kostek dodajemy muszatdę francuską oraz koncentrat