marta13

marta13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

Śledź pod pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna przystawka ze śledzi

Śledź pod pierzynką

Składniki:

Śledź pod pierzynką

 

  • 3-4 płaty śledziowe solone
  • 1 duża cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki majonezu

 

Sposób przygotowania:

Śledź pod pierzynką
Ugotować ziemniaki,marchew i jajka,obrać z łupinek.Śledzie pokroić w kostkę i dodać do nich drobno pokrojoną cebulę,wlać olej i wymieszać.Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ułożyć w podłużnej salaterce.Na to wyłożyć śledzie z cebulą.Następnie zetrzeć marchew na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na śledzie.Marchew posmarować majonezem i posypać jajkiem startym na tarce o małych oczkach.Można dowolnie udekorować.UWAGA:kładąc na siebie kolejne warstwy każdą należy ucisnąć łyżką.Z podanej proporcji wychodzi podłużna salaterka jak na zdjęciu