SUPERPRZEPIS

Śledź w futrze (rolada)

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Śledź w futrze (rolada) Więcej zdjęć (2)

Śledź w futrze podany w postaci rolady zamiast w tradycyjnej formie. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, a także na Sylwestra.

Składniki:

Śledź w futrze (rolada)

 

Sposób przygotowania:

Śledź w futrze (rolada)

Etap 1:

Śledź w futrze (rolada)
Warzywa i jajka ugotować,zetrzeć na tarce.

Buraki, marchewkę i ziemniaki ugotować (ja gotowałam na parze). Jajka ugotować na twardo. Ugotowane warzywa i jajka zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Cebulę bardzo drobno pokroić w kostkę, sparzyć. Śledzie pokroić w kostkę.

Etap 2:

Śledź w futrze (rolada)
Na dużej desce do krojenia wyłożyć folię spożywczą i rozłożyć warstwę buraczków.

Starte buraczki przecedzić z soku przez gazę lub tetrę. Na dużej desce do krojenia wyłożyć folię spożywczą i rozłożyć warstwę buraczków. Dokładnie wyrównać, najlepiej to zrobić przykrywając drugim kawałkiem foli i dociskając powierzchnię ugniatać buraki. Zdjąć folię.

Etap 3:

Śledź w futrze (rolada)
Na buraczki nałożyć warstwę marchewki i majonez.

Kolejno wyłożyć startą marchewkę, ale nie układać jej do końca brzegów, zostawić niewielki margines. Wyrównać. Docisnąć znów przy pomocy foli. Doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć warstwę majonezu, rozsmarować.

Etap 4:

Śledź w futrze (rolada)
Kolejno warstwa ziemniaków, majonez, jajka i śledź.

Następnie ułożyć warstwę ziemniaków, wyrównać, docisnąć pod folią. Przyprawić. Dalej warstwa majonezu, dociśnięte starte jajka i na samym końcu ( na środku) wzdłuż dłuższego boku nałożyć śledzie wymieszane z cebulką.

Etap 5:

Śledź w futrze (rolada)
Zwinąć w roladę.

Delikatnie chwycić boki foli wzdłuż dłuższych krawędzi i skleić roladę. Uformować zgrabny rulon. Delikatnie usunąć folię. Gotową ozdobić świeżym szczypiorkiem i polać majonezem.