rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Śledź w konserwowym towarzystwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sałatka śledziowa w towarzystwie pieczarek, ogórka i papryki, to znakomita przekąska podczas zakrapianych alkoholem imprez a także przedsmak świąt Bożego Narodzenia.

Śledź w konserwowym towarzystwie

Składniki:

Śledź w konserwowym towarzystwie

 

  • 6 płatów śledziowych solonych
  • 1 duży słoik pieczarek konserwowych
  • 1 duży słoik marynowanej papryki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa

Sposób przygotowania:

Śledź w konserwowym towarzystwie
Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem, by składniki mogły się "przegryźć". Schłodzoną podajemy Gościom na małych miseczkach.