Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Śledź w oleju z cebulą i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Prosty i pyszny przepis na śledzia marynowanego w oleju z chrupiącą cebulą i lekko kwaskowymi żurawinami - pomysł idealny nie tylko na zbliżające się Andrzejki.

Śledź w oleju z cebulą i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledź w oleju z cebulą i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Śledź w oleju z cebulą i żurawiną
Śledzia zalewamy szklanką mleka wymieszanego z ½ szklanki wody i odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Śledzia wyjmujemy z mleka i przekładamy go do miseczki i zalewamy wodą wymieszaną z octem i tak śledzia trzymamy około 2 godzin. Wyjmujemy z zalewy i każdy filet kroimy na 3-4 kawałki.

Żurawinę przesypujemy do kubeczka , zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w cienkie pół talarki. W słoiku lub salaterce układamy śledzia, na nim cebulę i żurawinę i tak do momentu skończenia się składników. W boki wkładamy liście laurowe, ziela angielskie i ziarna pieprzu – wszystko zalewamy oliwą.

Tak przygotowanego śledzia odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.

Smacznego.
Śledź w oleju z cebulą i żurawiną
Filety ze śledzia moczymy około 3-4 godzin w mleku
Śledź w oleju z cebulą i żurawiną
Następnie śledzia moczymy przez 2 godziny w wodzie z octem
Śledź w oleju z cebulą i żurawiną
Cebule kroimy w cienkie pól platerki lekko solimy
Śledź w oleju z cebulą i żurawiną
Żurawinę przesypujemy do kubeczka i zalewamy ją wrzątkiem na 15 minut