malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Śledź w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Śledzie lubi każdy w mojej rodzinie więc często przyrządzam je na różne sposoby, zawsze świetnie smakują.

Śledź w śmietanie

Składniki:

Śledź w śmietanie

 

  • 1 cebula,
  • 2 jabłka,
  • 1 szklanka śmietany 18 %,
  • 1 kubek jogurtu naturalnego,
  • łyżka majonezu,
  • 1 kg płatów śledziowych solonych,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Śledź w śmietanie
Śledzie moczymy w zimnej wodzie około godziny. Jabłka bez skórki, ścieramy na tarce następnie łączymy jogurt z majonezem, sokiem z cytryny oraz śmietaną i dodajemy jabłka oraz posiekaną cebulę. Pokrojone śledzie układamy na talerzu i przykrywamy farszem jabłkowym dekorujemy posiekaną natką, wstawiamy do lodówki.