joan851

joan851

Kucharz
[Przepisów: 20]

śledź w sosie śmietanowo-jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta i wykwintna potrawa na różne okazje

śledź w sosie śmietanowo-jabłkowym

Składniki:

śledź w sosie śmietanowo-jabłkowym

 

Sposób przygotowania:

śledź w sosie śmietanowo-jabłkowym
Śledzia namoczyć ( z nadmiaru soli), cebulę obrać i pokroić w plastry ( pora w krążki). Do pojemnika plastikowego wrzucić przyprawy i układać śledzie na przemian warstwami razem z cebulą, zalać olejem, przykryć i wstawić do lodówki na min 30 min.
Sos: jabłko obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, dodać śmietanę i chrzan, przyprawić pieprzem. Ułożyć śledzie na półmisku i polać sosem. Osobiście wolę wersję z porem ale można wypróbować dwa sposoby.