paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Śledź w zalewie octowo - śmietanowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledź w zalewie podajemy zawsze na Wigilię, najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniaczkami :)

Śledź w zalewie octowo - śmietanowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledź w zalewie octowo - śmietanowej

 

  • 6 płatów solonego matjasa
  • 1 l wody
  • 1 liść laurowy`
  • 5 łyżek octu
  • 1 kopiasta łyżka cukru
  • Mały kubeczek śmietany (18%)
  • 4 duże cebule
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledź w zalewie octowo - śmietanowej
Śledzie moczymy przez ok 15 min w wodzie. Przygotowujemy zalewę: Gotujemy wodę, do przestudzonej (ciepłej, nie gorącej) dodajemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy liść laurowy. Mieszamy aby cukier się rozpuścił. Następnie odlewamy ok pół szklanki zalewy i mieszamy w niej śmietanę (tak aby nie było grudek). Rozmieszaną śmietanę wlewamy do garnka z zalewą i doprawiamy pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy na połówki a następnie na plasterki. Do garnka wkładamy połowę cebuli, na niej układamy śledzie (całe płaty), przykrywamy pozostałą cebulą i całość zalewamy przygotowaną zalewą. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Śledź najlepszy jest po 1-2 dniach w lodówce :) Polecam podawać z gorącymi ziemniaczkami :)
Śledź w zalewie octowo - śmietanowej
Śledzia namaczamy na kilka minut w wodzie
Śledź w zalewie octowo - śmietanowej
Przygotowujemy zalewę z wody, octu, cukru i śmietany, doprawiamy
Śledź w zalewie octowo - śmietanowej
W garnku układamy cebulę, śledzia i cebulę
Śledź w zalewie octowo - śmietanowej
Ułożone składniki zalewamy zalewą i wstaiwamy do lodówki na 1-2 dni

Tagi:

śledź ryba