jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śledź z awokado i granatem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Tak podany śledź smakuje super, pięknie wygląda, a dodatkowo powstaje bardzo szybko! Śledzik idealnie sprawdzi się na świątecznym lub sylwestrowym stole!

Śledź z awokado i granatem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledź z awokado i granatem

SKŁADNIKI:

  • 2 owoce awokado,
  • 3 podwójne płaty śledzia z oleju,
  • 0, 5 szklanki odsączonej cebuli z oleju (z pod śledzi),
  • połowa granatu,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do podania

Sposób przygotowania:

Śledź z awokado i granatem

ETAP 1

Śledź z awokado i granatem
śledzie kroimy na mniejsze części

Śledzie wraz z cebulą odsączamy z oleju. Rybę kroimy w ok 1,5 cm paski pod skosem.

ETAP 2

Śledź z awokado i granatem
Cebule spod śledzi kroimy w kostkę

Cebulę kroimy w kostkę.

ETAP 3

Śledź z awokado i granatem
Wyjmujemy pestki z granatu

Z granatu wyjmujemy pestki.

ETAP 4

Śledź z awokado i granatem
Składniki sałatki łączymy ze sobą.

Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą.

ETAP 5

Śledź z awokado i granatem
Z awokado wyjmujemy pestki

Awokado przekrawamy na połowę, przekręcamy i wyjmujemy z nich pestki. W miejsce pestek nakładamy śledziową sałatkę, wykonując kopczyki.
Tak przygotowane awokado przekładamy na talerze.

Przed podaniem całość oprószamy kolorowym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.


Tagi:

śledź ryba