mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Śledź z sosie śmietanowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne, proste do wykonania śledzie w pysznym sosiku:)

Śledź z sosie śmietanowo-koperkowym

Składniki:

Śledź z sosie śmietanowo-koperkowym

 

  • 250g filetów śledziowych matias
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka śmietany 18% lub 22%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Śledź z sosie śmietanowo-koperkowym
Śledzie płuczę i dokładnie osączam. Następnie kroję w dwucentymetrowe kawałki.
Jabłko i cebulę obieram, kroję w małą kosteczkę.
Sos: Do miski wkładam śmietanę, posiekane jabłko i cebulę, mieszam. Dodaję oliwę z oliwek i musztardę. Na koniec dodaję drobno posiekany koperek. Do sosu wkładam pokrojonego śledzia. Doprawiam wszystko solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Wstawiam całość do lodówki w zamkniętym naczyniu. Podaję z pieczywem.