Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Śledź z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Śledzie w pysznym sosie żurawinowym

Śledź z żurawiną

Składniki:

Śledź z żurawiną

 

  • płaty śledziowe w oleju- 0,5 kg
  • żurawina suszona - 100 g
  • cebula -1 szt
  • olej- 1/2 szkl
  • ocet winny -3 łyżki
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śledź z żurawiną
Żurawinę przelać wrzącą wodą, odcedzić na sicie. Cebulę obrać, pokroić w piórka, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić. śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Do rondla wlać olej, dodać żurawinę, cebulę , ocet winny i pieprz, lekko podgrzać do połączenia się składników, ostudzić. Wymieszać ostrożnie ze śledziami. Śledzie przełożyć do słoika razem z zalewą, zakręcić, odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie wyłożyć śledzie na talerz, polać sosem z cebulką i żurawiną. Podawać z pieczywem

Tagi:

śledź ryba