Śledzie czosnkowe z koperkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Śledzie z charakterem

Śledzie czosnkowe z koperkiem

Składniki:

Śledzie czosnkowe z koperkiem

 

  • 6 filetów śledziowych
  • 1 kubek śmietany 18%
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • Ew. sól

 

  • Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 5-6 goździków
  • kawałek laski cynamonowej, może być tez w proszku
  • łyżeczka gorczycy białej w ziarenkach
  • cebula pokrojona w plasterki

 

Sposób przygotowania:

Śledzie czosnkowe z koperkiem
Składniki zalewy trzeba zagotować. Jak przestygnie włożyć śledzie i moczyć 2-3 dni. Przygotować sos do śledzi: wymieszać majonez ze śmietaną, dodać przeciśnięty czosnek i koperek. Wymieszać z pokrojonymi w paski śledziami. Jeśli śledzie są mało słone posolić. Smacznego !