halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Śledzie Dareczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Śledzie bardzo często goszczą na naszych stołach z różnymi dodatkami . Najczęściej podajemy śledzie z cebulą , śmietaną , majonezem.

Śledzie Dareczka

Składniki:

Śledzie Dareczka

 

  • płaty śledziowe solone 2 sztuki
  • mleko 0,5 litra
  • cebula sałatkowa 3 sztuki
  • majonez 3 łyżki
  • śmietana 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • wino białe wytrawne 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Śledzie Dareczka
Płaty śledziowe wypłukać ,zalać zimnym mlekiem, odstawić na 2-3 godziny.Zmienić po godzinie mleko. Następnie osuszyć, podzielić na porcje.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, oprószyć solą. Odstawić na pół godziny. Następnie cebulę odcisnąć.Majonez wymieszać ze śmietaną i winem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać cebulę i wymieszać.Odstawić cebulę z majonezem do lodówki na godzinę.Następnie ułożyć na półmisku śledzie , wyłożyć cebulę .