halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Pyszne śledzie Haliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie w ten sposób podane są smaczne . Można przyrządzić np. na imprezę urodzinową lub święta.

Pyszne śledzie Haliny

Składniki:

Pyszne śledzie Haliny

 

  • cebula 50 dag
  • filety śledziowe marynowane w oleju 60 dag
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ocet winny 60 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Pyszne śledzie Haliny
Śledzie osuszyć ręcznikiem z zalewy olejowej .Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zagotować 0.7 litra wody dodać ocet winny, posolić do smaku, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Następnie włożyć pokrojoną cebulę. Gotować ok 30 minut w zależności jaką miękkość cebuli chcemy uzyskać.. Odcedzić cebulę. Rozgrzać w rondelku olej, dodać cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Dusić cebulę 5-10 minut . Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Następnie odstawić do schłodzenia. Ułożyć na półmisku śledzie zwinięte w rulony oraz obok cebulę.