Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Niezwykle aromatyczne śledziki o smakowitym korzennym aromacie. Odmiana bardzo tradycyjnych śledzi po wiejsku w oleju, z dodatkiem cebuli.

Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym

 

Sposób przygotowania:

Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym
Solone filety śledziowe (matiasy) wymoczyć w wodzie z dodatkiem koncentratu soku buraczanego - dzięki temu będą lekko różowe i stracą sporo soli, będą łagodne i lekko słodkawe.

Cebulę poszatkować, posolić, posypać cukrem, dodać miód i na koniec skropić octem - wymieszać, nakryć i włożyć do lodówki na czas moczenia filetów. Po kilku godzinach przełożyć do dużego słoika.

Wymoczone filety osuszyć na papierowych ręcznikach i oprószyć miałką przyprawą korzenną skomponowaną ze zmielonego ziela angielskiego, cynamonu, gożdzików i kardamonu.

Śledzie ułożyć w słoiku (na cebuli), skrapiając każdą wersję łagodnym ciemnym sosem sojowym. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 doby - im dłużej tym lepiej.
Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym
Cebulę zamarynować w occie i chłodziić na kilka godzin.
Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z koncentratem buraczanym.
Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym
Cebulę i kawałki filetów przełożyć do słoika.
Śledzie korzenne z miodem i sosem sojowym
Składniki zalać olejem i odstawić do lodówki.