suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Śledzie lekko słodkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na kolacje - śledzie z rodzynkami.

Śledzie lekko słodkie

Składniki:

Śledzie lekko słodkie

 

  • 1/2 kg filetów śledziowych matiasów;
  • 15 dag rodzynek;
  • 1 duża cebula;
  • 4 łyżki majonezu;
  • pieprz czarny mielony;
  • 1 łyżeczka curry;
  • szczypta mielonego ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Śledzie lekko słodkie
Śledzie moczymy w zimnej wodzie, przez ok 2 godziny (aby nie były za słone). Kroimy w kawałki i przekładamy do miseczki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, wyjmujemy po ok 5 min. Cebule drobno kroimy, przekładamy do miseczki ze śledziami, dodajemy odsączone z wody rodzynki, majonez, pieprz, ziele angielskie i curry. Mieszamy wszystkie składnik i odstawiamy do lodówki (najlepiej na 24h, wówczas smak jest najintensywniejszy)