Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Śledzie na pomidorze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczna i ładnie prezentująca się przekąska z filetem śledziowym marynowanym .Śledzie podane na plastrach pomidora pięknie wyglądają podane na liściach zielonej sałaty.

Śledzie na pomidorze

Składniki:

Śledzie na pomidorze

 

  • 40 dag filetów śledziowych w oleju 4-5 pomidorów
  • kilka liści sałaty zielonej
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki gęstego majonezu

Sposób przygotowania:

Śledzie na pomidorze
Myjemy liście sałaty,osuszamy i układamy na półmisku lub dużym talerzu. Pomidory myjemy, osuszamy. Ścinamy spód i czubek i przekrawamy na pół na 2 grube plastry.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Na liściach sałaty układamy plastry pomidorów, następnie smarujemy je cienko majonezem.

Majonez na pomidorach posypujemy siekanym koperkiem. Na każdym plastrze pomidora na majonezie układamy zwiniętego fileta ze śledzia.

Następnie w zwiniętego śledzia wkładamy po odrobinie czerwonej cebuli. Cały półmisek dekorujemy cząstkami pomidora, czerwoną cebulką i szczypiorkiem.