Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Śledzie nadziewane w papilotach (Francja)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Śledzie oczyścić, zachowac ikrę i mlecz. Wymyć i odciąć górną płetwę.

Śledzie nadziewane w papilotach (Francja)

Składniki:

Śledzie nadziewane w papilotach (Francja)

 

  • 6 świeżych śledzi
  • 125 dag masła
  • 60 g bułki (środek)
  • 4 łyżki śmietanki
  • 4 szalotki
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • cayenne

Sposób przygotowania:

Śledzie nadziewane w papilotach (Francja)
Śledzie oczyścić, zachowac ikrę i mlecz. Wymyć i odciąć górną płetwę. Drobno posiekane szalotki i zieloną pietruszkę wymieszać z masłem, 1/3 odłożyć, 2/3 dodać do bułki namoczonej w śmietance, dodać pieprz, sól, cayenne i wymieszać. Farsz podzielić na 6 części i nałożyć do brzuchów wraz z ikra i mleczem, lekko posolić i posypac pieprzem ryby, posmarować olejem. Owinąć śledzie w papier pergaminowy natarty masłem, lub w folie aluminiową. Papier jest o tyle wygodniejszy, że widać wyniki pieczenia. Gdy papier się zakoloruje, sledzie trzeba odwrócić. Podawać z frytkami i zielonym masłem.

Tagi:

śledzie