Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Śledzie opiekane w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Coś dla miłośników dobrego śledzika. Tak przygotowane są bardzo smaczne i zapewniam, że długo nie postoją w Waszej lodówce!

Śledzie opiekane w zalewie octowej

Składniki:

Śledzie opiekane w zalewie octowej

 

  • 1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów)
  • 2 jajka
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Zalewa:

Sposób przygotowania:

Śledzie opiekane w zalewie octowej
Śledzie umyć, dokładnie osuszyć i następnie obtoczyć kolejno w: mące, rozmieszanym jajku (można dodać troszkę mleka albo wody) i mące. W międzyczasie rozgrzać olej.

Śledzie smażyć z obu stron na złoty kolor. Przygotować zalewę. Obraną cebule, czosnek oraz marchewkę należy pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnuszku i zagotować. Śledzie przełożyć do słoików lub miski i zalać gorącą zalewą.

Naczynie/ słoik przykryć/zakręcić. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce - minimum 24 godziny.

Czym dłużej postoją - tym smaki lepiej się połączą.