Strona główna Śledzie opiekane w zalewie octowej

Śledzie opiekane w zalewie octowej

buciol78 - Przepis na: Śledzie opiekane w zalewie octowej offline

Szef Kuchni
Przepisy: 71
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Śledzie opiekane w zalewie octowej
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Przepis mojej babci.Bardzo pyszne.Polecam


trudność: średne
czas:

Śledzie opiekane w zalewie octowej - SKŁADNIKI:

  • 2 kg.filetów śledziowych świeżych (zielone)
  • ok 4 l.wody
  • 1/4l. octu spirytusowego
  • 5 dużych cebul
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6-7 liścia laurowego
  • olej do smażenia
  • jaja,mąka,bułka tarta do panierki

Śledzie opiekane w zalewie octowej - PRZYGOTOWANIE:

Filety opłukać posolić i dać do lodówki. Następnego dnia ugotować wodę dodając cebulę pokrojoną w piórka, ziele,liście ,ocet,sól i cukier do smaku.Wszystko gotować przez ok.30min.Woda musi być wyczuwalna tj.kwaśno-słodka (ale też nie za mocno).Ostudzić.Filety rozdzielić po połowie obtoczyć w mące,jajku,bułce tartej i smażyć na oleju.Usmażone układać w misce na przemian ( # )zalewając ostudzoną zalewą.Do zalewy można wlać trochę przysmażonej oliwy ze smażonych śledzi .Wpływa to na kolor i smak.Podajemy z ziemniakami tłuczonymi lub z pieczywem.Dobra przekąska na zakrapiane imprezy.SMACZNEGO


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śledzie opiekane w zalewie octowej (strona 1 z 1)  
luna

luna
offline

2010-02-25 21:25
Gdy zostaje mi ryba smazona z obiadu, to tez daje to takiej zalewy octowej:)
Skomentuj
Oceń:
0
szewczyk

szewczyk
offline

2010-02-26 09:10
Ja to bym chętnie tej zalewy skosztowała;D
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Dyniowe pankejki Zupa krem z dyni Kotlety z jajek
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami Gołąbki w panierce Kalafior pod beszamelem
Jesienny pstrąg Racuchy dyniowe Knedle ze śliwkami
Makaron z kurczakiem i dynią Proziaki z bieszczad Placki z dyni z sezamem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane