marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Śledzie opiekane z kartofelkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Śledzie pozbawić płetw i łebków,wypatroszyć,opłukać w ciepłej wodzie,osuszyć.Obtaczać w jaju i bułce i kłaść na blasze na tłuszczonej,opiec.

Śledzie opiekane z kartofelkami.

Składniki:

Śledzie opiekane z kartofelkami.

 

  • 4-6 sztuk śledzi surowych lub wędzonych,
  • 1 papryka świeża,
  • olej na blachę,
  • panierka z jaj i bułki tartej,
  • kilka dużych kartofli,
  • sól,
  • kminek.

Sposób przygotowania:

Śledzie opiekane z kartofelkami.
Ryby pozbawić płetw i łebków,wypatroszyć i opłukać pod kranem
z bieżącą wodą,osuszyć na sitku.Obtaczać w jajku i bułce tartej i
układać na blasze posmarowanej olejem.Kartofle obrać,opłukać i
pokroić na połówki lub ćwiartki oraz układać na blasze obok śledzi.
Paprykę opłukać,pokroić,usuwając nasiona i ogonek.Rozgrzać piekarnik do 150 st.C i piec z 30 min.obrócić ryby w trakcie pieczenia na drugą stronę.Kartofle można potrzymać dłużej,równi-
-eż sprawdzając,czy się upiekły.Po upieczeniu podawać z paskami świeżej papryki.

Tagi:

tarta śledzie