mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Śledzie po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, pomidorowe sledziki :)

Śledzie po cygańsku

Składniki:

Śledzie po cygańsku

 

  • 80 dag śledzi matiasów
  • 3 łyżki octu
  • 5 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 liść laurowy
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Śledzie po cygańsku
Cebulę kroję w półksiężyce. Robię sos - wszystkie składniki (oprócz płatów śledziowych i octu) gotuję w naczyniu razem około 10 min., następnie wrzucam cebulę i gotuję aż cebula będzie miękka. Następnie sos studzę i dodaje ocet - mieszam. Płaty śledziowe kroję w paseczki dość szerokie i wraz ze sosem na przemian układam w salaterce. Schładzam około 2 godzin i po tym czasie podaję.

Tagi:

śledzie