alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Śledzie po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne śledziki w ostrym sosie pomidorowym :)

Śledzie po cygańsku

Składniki:

Śledzie po cygańsku

 

  • 1/2 kg filetów śledziowych
  • 2-3 korniszony
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • cukier do smaku
  • sól opcjonalnie
  • 3/4 szkl oleju
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie po cygańsku
Śledzie moczymy w zimnej wodzie zmieniając ją kilkukrotnie. Cebulkę kroimy w kosteczkę solimy i parzymy wrzątkiem, odciskamy. Ogórki kroimy w plasterki. Do słoika wlewamy olej, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, zakręcamy słoik i wstrząsamy do momentu połączenia składników. W salaterce układamy śledzie pokrojone na mniejsze kawałki, następnie cebulkę i ogórki. Całość zalewamy marynatą. Chłodzimy w lodówce.