Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Śledzie po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka śledziowa o ciekawym smaku.

Śledzie po cygańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie po cygańsku

 

  • 1 kg matiasów
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 3-4 cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie po cygańsku
Wymoczone matiasy kroimy w średniej wielkości kostkę. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Keczup, olej i musztardę łączymy na gładki sos. Gdyby składniki sosu się rozwarstwiały, należy dodać więcej keczupu. Sos doprawiamy papryką, cukrem i pipeprzem. Tak przygotowany dodajemy do śledzi i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Śledzie po cygańsku
Wymoczone matiasy kroimy w średniej wielkości kostkę.
Śledzie po cygańsku
Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Śledzie po cygańsku
Składniki sosu mieszamy tak, żeby się nie rozwarstwiały.
Śledzie po cygańsku
Sos dodajemy do śledzi i dokładnie mieszamy.