marli75

marli75

Kucharz
[Przepisów: 14]

Śledzie po cygańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszniutkie śledziki nutą goździkową !!!

Śledzie po cygańsku

Składniki:

Śledzie po cygańsku

 

  • 1/2 kg matiasów
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 8 łyżek oleju
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 8-10 goździków
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • sok z cytryny lub ocet

Sposób przygotowania:

Śledzie po cygańsku
Płaty śledziowe namoczyć. Cebulę i marchew zetrzeć na drobnej tarce.Do rondelka wlać olej,dodać starte warzywa i dusić na małym ogniu ok.20 minut.Pod koniec duszenia dodać ziele angielskie,liście laurowe,goździki i koncentrat pomidorowy.Po zakończeniu duszenia doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny,sos powinien mieć wyraźny słodko-kwaśny smak. Sos studzimy.
Wymoczone śledzie kroimy na kawałeczki i układamy warstwami w słoiku przekładając sosem.Na wierzchu powinna być warstwa sosu.Najlepsze są po 48 godzinach.Trzymać w lodówce.