bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Śledzie po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Mój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami, cebulką i marchewką w sosie pomidorowym. Polecam.

Śledzie po grecku

Składniki:

Śledzie po grecku

 

  • 500 gram płatów śledziowych

 

  • 500 gram marchewki

 

  • 500 gram cebuli

 

  • 150 gram rodzynek

 

  • mały słoiczek przecieru pomidorowego

 

  • 0,5 szklanki oleju

 

 

  • 2 listki laurowe

 

  • 2-3 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Śledzie po grecku
Śledzie jeśli są bardzo słone to zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na godzinę aby się lekko wymoczyły. Marchew gotujemy nie obierając jej, powinna być lekko twarda.

Ostudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, jeśli cebule są duże to kroimy je na więcej części.

Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy cały czas mieszając, cebula ma być lekko zeszklona. Dodajemy rodzynki ,marchewkę, przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.

Całość dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki, dodajemy do warzyw, delikatnie mieszamy.

Przekładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki aby śledzie przeszły smakami warzyw i sosu.