szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Śledzie po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

śledzie po grecku, pysznym daniem rybnym

Śledzie po grecku

Składniki:

Śledzie po grecku

  • 1 kg świeżych,sprawionych śledzi
  • sól
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka ostrej,mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Śledzie po grecku

Ryby opłukać, oprószyć delikatnie solą i pieprzem i odstawić do lodówki na pół godziny. Cebulę obrac i pokroić na plasterki.Marchew, seler i pietruszkę oczyścić, umyć, zetrzec na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i przyprawy, smażyć przez 5 min. Przecier rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, dodać do podsmażonych warzyw przyprawić, wymieszać, dusić przez 5 min. Śledzie oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, smażyć ryby po 5 minut z każdej strony, przełożyć do sosu, dusić 15 min.