Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Śledzie po grecku wg Buni :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zawsze robiłam inną rybę w ten sposób – teraz padło na śledzia

Śledzie  po grecku wg Buni :

Składniki:

Śledzie po grecku wg Buni :

 

  • ½ kg płatów świeżych śledzi
  • 3 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz mielony
  • sól
  • cukier
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po grecku wg Buni :
Płaty śledziowe ( dobrze oczyszczone z ości ) przekroić na 3 kawałki . Posolić , popieprzyć , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju. Odłożyć. Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa pokroić w cienkie słupki lub utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Na oleju zeszklić cebulę . Dołożyć do niej warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą i dusić 30 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy , przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – śledzie – sos – śledzie i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno.

Zdecydowanie wchodzi na stałe do jadłospisu .

Tagi:

śledzie