Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Śledzie po japońsku 1

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Śledzie polej 3-4 łyżkami oleju, przykryj folią aluminiową, odłóż na 30

Śledzie po japońsku 1

Składniki:

Śledzie po japońsku 1

 

  • 4 matiasy (płaty śledziowe) przekrojone na połówki
  • olej
  • posiekana cebula
  • 2-3 korniszony
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • majonez
  • sól
  • grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie po japońsku 1
Śledzie polej 3-4 łyżkami oleju, przykryj folią aluminiową, odłóż na 30 minut. Pośrodku talerzyka ułóż połówki jajek, posól je i popieprz, udekoruj kleksem majonezu. Dookoła jajek ułóż śledzie, a obok w miseczkach podaj cebulkę, pokrojone ogórki i osączony groszek. Uwaga: to jeden ze sposobów na ?japońskiego? śledzia. Mnie najbardziej smakował w krakowskiej Cechowej, gdzie podawano go na sałatce jarzynowej.

Tagi:

jajko jajka