Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Śledzie po sułtańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny śledzik na lekko słodką nutę z rodzynkami to bardzo smaczna propozycja na wszelkie imprezy i spotkania ze znajomymi.

Śledzie po sułtańsku

Składniki:

Śledzie po sułtańsku

 

  • 5 płatów matijasa
  • 6 dużych cebul
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 100 g rodzynek
  • 1 kieliszek wódki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

  • dodatkowo: -1 l. mleka do wymoczenia śledzi

Sposób przygotowania:

Śledzie po sułtańsku

Przygotowanie śledzi i rodzynek

Śledzie po sułtańsku
Namaczanie śledzi w mleku i rodzynek w wódce

Śledzie przez namaczać w 1/2 litra mleka. Po godzinie zmienić mleko i namaczać przez kolejną godzinę.

Po wymoczeniu dokładnie wypłukać i kroimy na kawałki. Rodzynki namoczyć we wrzątku z dodatkiem wódki przez pół godziny.

Przygotowanie składników do śledzi

Śledzie po sułtańsku
Warzywa do śledzi w trakcie podsmażania na patelni

Cebulę pokroić w talarki. Razem z papryką podsmażyć na sporej ilości oleju na rumiano. Dodać ketchup i ocet winny, wymieszać dokładnie. Wystudzić. Dodać do śledzi.

Wrzucić odsączone rodzynki i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Odstawić na noc do lodówki aby smaki dobrze się przegryzły.