Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Śledzie po Szwedzku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1970 roku, niestety książkę znalazłam w skupie makulatury.. bez okładki i autora...

Śledzie po Szwedzku

Składniki:

Śledzie po Szwedzku

 

  • śledzie solone - 8 szt
  • woda mineralna

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po Szwedzku
Śledzie wymoczyć w wodzie (najlepiej mineralnej),obrać ze skórki i usunąć ości.
Przygotować sos:
Śmietanę wymieszać z obranymi i utartymi na tarce jabłkami ,chrzanem i posiekaną dużą cebulą.
Wszystko wymieszać i doprawić solą,pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
Polać śledzie sosem i można podawać je z ziemniakami ze świeżym masłem i bryndzą.