Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Śledzie po wileńsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Śledzie wymoczyć przez noc. Na oleju przysmażyć na szklisto posiekana cebule.

Śledzie po wileńsku

Składniki:

Śledzie po wileńsku

 

  • 1 kg solonych śledzi
  • 1 kg cebuli
  • 3 dag grzybów suszonych
  • korniszon
  • 2 wędzone szproty
  • 25 dag ketchupu
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Śledzie po wileńsku
Śledzie wymoczyć przez noc. Na oleju przysmażyć na szklisto posiekana cebule. Namoczone i ugotowane grzyby posiekać i zmiksować razem z korniszonem, szprotami, cebula, pieprzem oraz ketchupem. Ta zaprawa zalać pokrojone w kostki i obrane z ości filety śledziowe. Wszystko wymieszać, ciasno ułożyć w słoiku, przechowywać w chłodnym miejscu.