Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniała sałatka warstwowa ze śledziem.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

  • 5-6 filetów śledziowych,
  • 4-5 ogórków konserwowych,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 3 ugotowane buraczki,
  • 1 duża cebula,
  • majonez,
  • 4 jajka,
  • pieprz,
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Śledzie moczymy w wodzie. Następnie kroimy je w kostkę i układamy na dnie miski. Smarujemy je warstwą majonezu i posypujemy pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, układamy ją jako kolejną warstwę. Korniszony kroimy w kostkę i układamy na cebuli. Ugotowane ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę. Układamy je na ogórkach. Całość ponownie smarujemy majonezem i oprószamy pieprzem. Buraki gotujemy, po wystudzeniu ścieramy je na grubych oczkach tarki. Odciskamy nadmiar soku powstałego podczas ścierania i układamy w misce. Kolejno smarujemy majonezem i posypujemy pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy startymi na drobnych oczkach tarki jajkami i posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę wstawiamy do lodówki do przegryzienia.