Śledzie - przyrządzanie

dobre rady na temat przyrządzania śledzi

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Śledzie - przyrządzanie
Najlepsze są śledzie przyrządzane w domu. Jak szybko i sprawnie oczyścić śledzie. Należy wymoczyć 12-18 godzin, zależnie od gtunku i wielkości w zimnej wodzie, zmienianej przynajmniej dwukrotnie. Przed wymoczeniem śledzie trzeba umyć, obciąć głowę, wypatroszyć. Śledzie należy kolejno wyjmować z wody, przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć ości i główną część grzbietową, czyli pofiletować, zdjąć skórę, zaczynając od strony łebka. Jedną ręką podtrzymać skórę, drugą- podcinać mięso nożem tuż przy skórze. Jeśli chcemy by śledzie były bardziej delikatne- po oczyszczeniu można zalać je na godzinę lub dwie mlekiem. Z otrzymanych filetów można zrobić rolmopsy lub zalać je oliwą. W tym przypadku nie należy kłaść cebuli- lepiej dodać ją przed samym podaniem. Śledzie przeznaczone do marynowania, czyści się i filetuje nie zdejmując skóry.